Vignette

Dia tu macam vignette.Keliling gelap, tengah tengah sahaja yang jelas Dan tak ada garis jelas yang memisahkan antara keliling yang gelap dengan tengah yang terang itu Macam mimpi i Kata Najiha Aku nak kekalkan sikap aku yang hanya akan ingat benda gembira Eloklah tu Ubah angin, ubah tempat Hijrah itu satu benda yang elok Dia berhijrah untuk memulihkan keadaan haDia tu macam vignette.Keliling gelap, tengah tengah sahaja yang jelas Dan tak ada garis jelas yang memisahkan antara keliling yang gelap dengan tengah yang terang itu Macam mimpi i Kata Najiha Aku nak kekalkan sikap aku yang hanya akan ingat benda gembira Eloklah tu Ubah angin, ubah tempat Hijrah itu satu benda yang elok Dia berhijrah untuk memulihkan keadaan hatinya yang sedikit calar Calar yang tak ada kesan pun kan Hijrah juga bermaksud, a dia akan jumpa orang yang dia tak pernah jumpa b pernah jumpa tapi tak ingat atau c orang yang memang dia pernah jumpa dan ingat Najiha Dia memperkenalkan diri Nice meeting you, Najiha Tapi dia rasa dia tak pernah jumpa lagi orang yang malas nak bercakap macam Si Dahi Kerut ni Atau mungkin dia pernah jumpa kut ii Pada Firdaus Matahari tu, orang kata, sifatnya terang, panas dan hidupan atas muka bumi ini tak boleh hidup tanpa matahari Najiha itu, bagi Firdaus macam matahari Terang dan buat dia sentiasa tercari cari Awak memang suka cakap sepatah sepatah kan Ha Saya memang suka cakap sepatah sepatah Dan kalaulah matahari itu hilang, tak mungkin dia tidak terkesan, kan
Vignette Dia tu macam vignette Keliling gelap tengah tengah sahaja yang jelas Dan tak ada garis jelas yang memisahkan antara keliling yang gelap dengan tengah yang terang itu Macam mimpi i Kata Najiha Aku nak

  • Title: Vignette
  • Author: Syud
  • ISBN: null
  • Page: 381
  • Format: Paperback
  • 1 thought on “Vignette”

    1. Syud macam barista. Rasa air bancuhannya masih sama, biar bertahun-tahun kita tak minum. Perasaan ketika menikmati tu tak pernah berubah

    2. 4:14 am. Dan aku harap aku takkan terbabas masuk kerja lewat lagi esok :)) Serius best wei. and thank you Syud for this comeback!!! seriously miss you.

    3. Seperti buku-buku sebelumnya, Syud sentiasa mampu bikin saya senyum dan tersengih-sengih dengan gelagat watak-wataknya Vignette itu sama seperti secawan kopi yang mampu menceriakan hari-hari sayaDan sepertimana nikmat secawan kopi sukar digambarkan dengan kata-kata, Vignette juga begituMoga lepas ni Syud akan sentiasa hasilkan karya-karya yang bagus seperti ini Kisah yang biasa dan sederhana tetapi mampu menjadi luar biasa di hati pembacanya

    4. Rasa nak jerit kuat-kuat sebab tak puas baca. Patut la ramai yang kata ending tu secoet jer.Kisah yang sangat comel dan menenangkan. Conflict-free, drama-free and stress-free. My ideal kind of book.Semoga Syud diberikan ilham yang mencurah-curah dan kelapangan masa untuk terus menulis. AminnSo that I won't have a long wait to read a new story. Izzat's maybe? (Sebab untuk Ilham dan Wirdani dah nampak dah dia punya cerita tu) - kenapa ye semasa membaca buku ni saya selalu terasa seperti latarnya d [...]

    5. Tahniah untuk diri sendiri kerana mampu untuk duduk dan baca novel ini. Beli dah hampir setahun. Orang lain dah start buat list novel bakal dibeli dalam PBAKL this year, yuni baru nak habis baca novel. Ini bukan ketinggalan kereta api dah ni.Rasanya novel ini novel pertama dari penulis ini yang Yuni baca. I like her style. Senang cite, boleh masuk dengan jiwa lah. Cuma masa mula2 yuni ambil masa nak biasakan diri dengan cara pengolahan beliau. Tetapi lepas dah beberapa chapter, ok je. Jalan ceri [...]

    6. 22-05-2016Akhirnyaaaa, berjaya juga habiskan buku yang ditunggu-tunggu sekian lama ni. Hihi. Tahniah Syud sebab akhirnya keluar juga buku baru. :)Apa yang saya suka:1. Syud pandai relate kisah yang ditulis ni dengan kisah-kisah terdahulu. Dan tentunya ada cameo watak-watak dari kisah terdahulu yang bakalan buat kita tersenyum sepanjang hari. 2. Description tentang watak-wataknya yang tak digambarkan secara berlebihan - kacak, kaya gilerrr, cantik macam bidadari, bla bla bla. Najiha cuma digambar [...]

    7. Akhirnya habis juga tapi rasanya tak jumpa perkataan tamat pun. :)Senyum sampai telinga, ada part yang gelak mengekek (tapi tak guling-guling la). Part yang touching hanya pada part Najiha berhenti kerja tanpa beritahu Firdaus. Yang bestnya, siapa yang nak matchkan siapa ni? Hahaha OpssSeperti biasa, membaca karya Syud ibarat mencantumkan puzzle dan apabila habis pembacaan, saya akan nampak keseluruhan puzzle dicantumkan dengan sempurna. Puas hati.Dan, ini antara kisah yang membuatkan saya lapar [...]

    8. 1. Terima Kasih kakWann, sbb tolong belikan buku ni dan dapatkan T.T Penulis utk saya.2.Sukaka suka, walaupun amik masa yg agak lama nak sudahkan bacaan tpi santai-santai aje sbb buku ni pon mmg tersangatlah santainya. Sesuai dibaca di waktu-waktu sibuk sbb saya tak rasa nak habiskan cepat-cepat. Baca kisah ni rasa mcm watak-watak tu sgt realistik kisah orang-orang disekeliling kita. Kisah yg Simple tapi bermakna. Manis tpi bukan lah tahap semut pon boleh mati kerana gula. 3. Masa mula-mula baca [...]

    9. Siapa yang belum pernah baca karya Syud, mungkin akan rasa blur sikit dengan kisah ini sebab ada imbasan watak terdahulu. Akupun mengagau jugak nak ingat balik watak yang diimbas tu. Maklum la, dah tak berapa nak ingat dah. Haha.Mungkin lepas ni akan ada pulak kisah Ilham dan Wir. Dan mungkin juga watak Firdaus dan Jiji pulak yang keluar dalam bentuk imbasan. Apapun, aku suka ending kisah ni. *senyum senget dan senyum meleret.

    10. Announcement before review: N nak jual buku ni for RM16. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :) I cannot help but compare Vignette dengan novel-novel Syud yang dahulu. And honestly, it lacks the charm that endeared me to the writer's previous novels. Bukan tak best, cuma maybe expectations terlalu tinggi setelah sekian lama Syud menyepi?

    11. wahhh masih terserlah aura Syud . tapi rasa tidak puas la , cepat sangat habis .? macam ade something tettinggal ?Firdaus tak ingat langsung ke siapa Jiji yg sebenar ? dan apa yg Jiji and the gang buat kat dia masa kt UTM dulu ? tak puas nak gelak gelak lagi ngn cik abang dahi kerut tue . kalau boleh nak lebih lagi tang part before kahwin ngn selepas kahwin tapi mengenali semua buku2 syud memang takde maknela nak lebih2 part tue . less is more u yg dipegang Syud kot yway tetap puas ati . tapi ha [...]

    12. my first novel from Syud. a good one. i have no expectations. and guess what, i managed to finish it within one day. haha. it made my heart flutter. love both Najiha and Firdaus. i want more. the epilogue was freaking short. tq to my friend who was willing to be my personal shopper during KLIBF and managed to get Syud's autograph for me.

    13. 3.5* untuk Vignette!Sebenarnya ekspektasi aku dengan buku ini sangat tinggi walaupun ini buku pertama penulis yang aku baca. Ya sangat tinggi, setinggi Gunung Kinabalu. Jadi bila tak capai seperti apa yang aku harapkan, aku jatuh golek-golek tapi masih boleh diselamatkan. Sakit cuma sikit. Bukan apa, lama aku cari buku ni kat MPH ataupun Popular tapi tak jumpa. Sebab dah habis/laku keras (Maaf saya tak suka beli online). Jadi bila aku kat Sabah dan nampak buku ni kat Popular, aku sembunyikan kat [...]

    14. 4 bintang sebab :1. Cover buku ada gambar kopi (yang membuatkan tiap kali nak baca buku ni mesti kena ada kopi kat sebelah) dan tajuk simple tapi deep gitu.2. Firdaus dan Najihah; dua nama yang simple, se-simple watak mereka. Sederhana tapi menarik. 3. Siapa kata hero kena ayat manis memanjang dan jalan cerita perlu jiwang? Firdaus Hadi yang jenis cakap sepatah sepatah pun dah rasa sweet sangat. Hehe. Bagi saya, watak-watak dalam novel ni sangat matang dan realistik. Like they really exist in re [...]

    15. 3.5starAura Syud masih kuat tapi semangat membaca KakChik yang hilang entah ke mana sampai perlukan sebulan lebih nak tahu pengakhiran kisah Najiha-Firdaus & Wirdani-Ilham.

    16. Cerita yang comel but a bit rushing at the ending, tak puas. hehehheKarya Syud kan, memang selalu smooth je baca. Watak heroin yang easy going selamba badak macam selalu2, buat saya gelak je sepanjang pembacaan.Bagi saya, Syud ni dia punya kelebihan bila bercerita pasal tempat. Memang selalu rasa latar tempat dalam novel dia terasa hidup, terasa real macam kita sekali ada kat tempat tu. Contoh, masa Jiji terpaksa pusing jauh nak mengelak dari Reza, terasa macam dengan kita2 sekali pusing cari ja [...]

    17. VIGNETTEby SyudKisah hidup Najiha @ Jiji, yang tak terlalu jiwang tapi tetap ada manisnya. Setelah malu sebab terluahkan perasaan kat Reza, dia jadi sedikit murung. Sehinggalah berjumpa Firdaus, senior masa UTM dulu.Entahlah, susah nak describe jalan cerita cam ne, tapi boleh dikatakan perjalanan hubungan Najiha & Firdaus, disamping kawan2 dan sepupu mereka. tak ada konflik berat sangat pun, santai je sepanjang pembacaan.tapi, ada sesuatu yang menarik untuk terus membaca #vignette. siyes, sa [...]

    18. besttttttttt~~~~ni first time aku baca novel dari Syud andI love it! <3watak2 dlm novel ni memang hidup sampaikan dgn aku2 sekali 'rasa' apa yg diorg 'rasa'.diorg happy, aku pun happy! extra happy~~!semua(kut) watak dlm novel ni aku suka. lebih2 lg najiha dan firdaus. diorg sweet dgn cara diorg tersendiri.dan yg buat aku bertambah suka dgn novel ni ;• takde scene2 menyakitkan hati• x meleret-leret• light conflictakhir kata, tahniah kpd Syud sbb mampu buat aku tersengih sorang2 diri keti [...]

    19. Ya Allah Tak puas baca novel ni Setiap perkataan mmg x miss baca Novel no sgt sgt sgt best Tggu baby baru syud sgt menguji kesabaran tp hasil dia superb!!!! Firdaus n jiji Syud lepas ni watak sapa plak Ok jap lg kene ulang baca novel ni Confirm akan baca banyak kali mcm novel2 syud sebelum ni Syud terbaik lah.

    20. abaikan tajuk Sebab saya ni tipikal melayu jadinya bila tajuk pelik-pelik kat buku melayu memang ada rasa otak senget sket Almaklumlah, bahasa inggeris tu dah macam bahasa german Hehe Cover cantik, cawan kopi sangat kena dengan kisah ini tiga buah buku solo syud dah baca sebelum ni, dan rasa yang ini lebih menarik Gaya olahan dan penceritaan yang simple, flashback terselit dan pertukaran watak-watak pencerita buat pembaca dapat rasa emosi setiap watak yang ada Terselit-selit bahasa inggeris-germ [...]

    21. I love it love it love it!I wish I could write sweet love stories like Syud. Or maybe I can aim to emulate the way Syud manages to keep an evergreen topic fresh and non-cringey. I know because I cringe reading MY words. Heh. Betul 100% ayat Puan Noor Suraya di belakang kulit buku, “Tulisan Syud selalu membuat pembacanya terasa muda. Kelebihan Syud tentulah terletak pada kemahirannya menyusun plot dan watak-watak. Syud, penulis yang berjaya membina identiti sendiri pada karya-karyanya yang sent [...]

    22. I fell deeply, madly in love with this! Syud you are the best! You never fails to amaze me ❤️ I smiled so much throughout the book that my cheeks hurt and people around me thinks I am crazy. The characters are so well develop. The story is so simple but it makes everything in you flutters. There were no cliché dramas. Not over-the-top romantic gestures or love confessions. No "making out" scenes. It was a perfect read! I cannot express how much love I have for this book. I loved everything [...]

    23. Hebat penangan karya Syud kali ini sebab berjaya buatkan aku membelek helaian demi helaian tanpa henti. Mungkin sebab aku memang sudah lama tertunggu-tunggu karya daripada Syud yang lama menyepi. Dan aku sangat suka dengan konsep Syud gunakan dalam setiap karya beliau--adanya watak watak cameo yang pastinya akan membuatkan peminat tegar macam aku ni ligat berfikir watak itu pernah wujud dalam karya Syud yang mana. Baca kisah cinta sambil mood penyiasatan di'on'kan. Lebih kurang camtu lah yang ak [...]

    24. peminat syud konfem sukal y ditunggu2union wei dlm ni.disebabkan gap novel b4 ni.e perah skit otak nak igt cameo2 n pasangannyay pasti suka gilerr si hero yka toya kothahaaai lap2 fir lajiji si heroin y peramah gilerrrn overthinking dia x abes2.b la da jodohn fir pantas bertindaka twist plot akhir2 tunk jd matchmaker konon2nya. skali fir sweet laaa. kita

    25. VignetteAddicted tau kalau Syud yang tulis :)Najiha si sunshine dan mat muka kedut. Bacaan yang ringan tapi bila dah mula baca memang susah nak berhenti.

    26. Tahu dah gaya Syud menulis macam mana, tapi memang best and puas hati even ending tu cinonet jeFirdaus lagi suka panggil Najiha daripada panggil Jiji heheheDua-dua suka kucing and coffee loverOrang kerja dalam IT ni memang banyak travel ke (bestnye)

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *